Eerste overwinning Perez zette hem onderaan deze statistiekenlijst

03-02-2022 15:53
6
Author profile picture

Daniel de Ruiter

In de eerste tien jaren van het georganiseerde Formule 1-kampioenschap konden coureurs wel eens hun eerste race die ze reden winnen. Dat is nu moeilijker. Voor Sergio Perez was het helemaal moeilijk; hij won zijn eerste GP pas na 190 races.

Oude F1-helden

Aan de top van dit recordlijstje zien we namen als voormalig kampioen Farina Giuseppe, Johnnie Parsons en Giancarlo Baghetti. De eerste kent een F1-fan misschien nog wel, maar voor de rest van bijna de hele de top tien moet je een doorgewinterde F1-liefhebber zijn. De drie genoemde coureurs wonnen alle drie hun eerste race. Juan Manuel Fangio is nog wel een bekende naam in de top tien met zijn eerste overwinning in zijn tweede race. Uit het statistiekenlijstje blijkt dat het vroeger makkelijk was om direct een race te winnen. Het gaat namelijk om acht coureurs uit de jaren vijftig en twee uit begin jaren zestig die in de top tien staan.

Op de elfde plek komen we wat meer recente namen tegen, hoewel Emerson Fittipaldi die zijn eerste zege in zijn vierde race pakte ook nog zijn winst noteerde in de jaren zeventig. Jacques Villeneuve won net als Fittipaldi ook tijdens zijn vierde race, maar deed dit in 1996 en liet daarmee zien dat hij kampioen kon worden. Het jaar erna deed de Canadees dat ook. Van de huidige grid staat Lewis Hamilton het hoogst genoteerd op plek zestien met zijn eerste zege in zijn zesde race. Met meer competitie en een moeilijkere weg naar een F1-zitje zijn de prestaties van Hamilton en Villeneuve misschien wel van een andere orde.

Perez de ultieme laatbloeier

Max Verstappen deelt de 58ste stek in dit lijstje met Pastor Maldonado en niemand minder dan zijn eigen schoonvader Nelson Piquet. De Nederlander won zijn 24ste F1-race en was daarmee iets ‘langzamer’ dan viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel die zijn eerste zege na 22 races pakte. Tot laat in het seizoen van 2020 was Mark Webber de koning van de laatbloeiers. Webber pakte zijn eerste zege namelijk pas in zijn 130ste wedstrijd. De dubieuze eer die bij deze troon hoort, werd hem ontnomen in 2020 door de ultieme laatbloeier Perez die na maar liefst 190 Grands Prix zijn eerste zege pakte.