Algemeen

liam lawson derde in kwalificatie super formula

Red Bull Junior Lawson zet opnieuw (klein) stapje richting titel in Japan

19 augustus 2023 om 12:32

Red Bull Racing-reservecoureur Liam Lawson start de zevende ronde van het Japanse Super Formula zondag op het circuit Mobility Resort Motegi vanaf de derde positie. De Nieuw-Zeelander start daarmee vijf plekken vóór zijn rivaal Rimoto Miyata.

Met nog drie races te gaan in het Japanse kampioenschap lijkt het een strijd tussen Lawson en Miyata om de titel te gaan worden. Beide coureurs hebben 86 punten verzameld, achttien meer dan de nummer drie in de stand, Tomoki Nojiri. Lawson is de leider in het kampioenschap omdat hij drie wedstrijden won, tegenover de twee overwinningen van Miyata. Op de baan in Motegi pakte Lawson ook voor de komende wedstrijd een licht voordeel, met zijn derde plek in de kwalificatie.

Sidderen voor Lawson

Het was wel even sidderen. De kwalificatie van Super Formula begint in twee groepen, een Q1A en een Q1B. Lawson zat in de eerste groep. Als hij in de tweede groep had gereden, dan was zijn 1.33.339 goed geweest voor de negende plek, en was de Red Bull Junior al in de eerste fase van de kwalificatie geëlimineerd. In zijn eigen groep was de tijd wel goed genoeg om met de bovenste zes naar de tweede en laatste fase van de kwalificatie te gaan.

Uiteindelijk wist Lawson dus een derde gridpositie te veroveren. Op papier zou hij zondag (8.20 uur Nederlandse tijd) een voordeel moeten hebben op concurrent Miyata. Het circuit wordt namelijk gezien als een plek die niet past bij de kwaliteiten van de TOM’S van Miyata. De Japanner start de race vanaf plek acht.