bottas is blij dat hij de finish heeft gehaald in deze race

Bottas aan de start van gravelwedstrijd: 'Blij dat ik finish gehaald heb'

2 oktober 2023 om 10:30
Laatste update: 2 oktober 2023 om 11:03
  • Tycho de Feijter

Valtteri Bottas maakte dit weekend een uitstapje naar een hele andere sport: het EK/BK gravel in het Belgische Oud-Heverlee, waar wielrenners of speciale gravelbikes over een grotendeels onverhard parcours trappen.

Bottas deed mee in de amateurklasse in de leeftijdsgroep 19-34 jaar. De Finse coureur sprak voor de race met het Belgische sportblad Sporza: "Ik ben nu nerveuzer dan bij een F1-race. Want dit is minder routineus. Dat is wel grappig."

De F1-rijder is volgens eigen zeggen verslaafd geraakt aan gravelbiken door zijn vriendin Tiffany Cromwell: "Ik ben dankzij mijn vriendin erg gepassioneerd door de koers en gravelbiken in het bijzonder. Het is een verslaving geworden." De Australische Cromwell is een professionele weg- en gravel fietser. Ze komt uit in de UCI Women’s World Tour voor het Canyon//SRAM Racing Team. Daar heeft Bottas’ vriendin twee Nederlandse teamgenoten: Maike van der Duin en Pauliena Rooijakkers.

Meedoen is belangrijk

De wedstrijd in Oud-Heverlee was een rit door de bossen van 131 kilometer. Bottas wist de race uit te rijden en behaalde uiteindelijk de 187ste plaats. Op Twitter liet de Fin weten dat hij blij was dat hij de race had overleefd: “Stoere maar plezierige gravel-Europeanen. Ik ben blij om de finish te halen en wat ervaring op te doen op het middenveld.” Bottas’ vriendin deed het aanzienlijk beter; zij won de vrouwenrace.

Dat de Alfa Romeo-coureur nog tijd kon vrijmaken voor de gravelrace is opvallend. Vorige week kwam hij uit in de Grand Prix van Japan en volgend weekend moet hij naar het Midden-Oosten voor de Grand Prix in Qatar. Bottas staat momenteel vijftiende in het Formule 1 kampioenschap met zes punten, net boven zijn Chinese teamgenoot Guanyu Zhou.