Dit was de race van Max Verstappen in Singapore van vorig jaar

12 september 2023 om 07:00
Laatste update: 12 september 2023 om 08:22
  • Daniel de Ruiter

Max Verstappen won nog nooit een race in Singapore. Voor de aanstaande Grand Prix in de stadstaat heeft de Nederlander goede kaarten met zijn huidige vorm en zijn huidige auto. Vorig jaar kon het ook, liet teamgenoot Sergio Perez zien, maar het liep anders. Dit was de race van Verstappen in Singapore in 2022.

Slechte kwalificatie, slechte start in nat Singapore voor Verstappen

Verstappen startte vanaf P8 na een spannende kwalificatie die nat begon en droog eindigde. Voor Verstappen was het geen leuke afsluiter. De Red Bull Racing-coureur kreeg namelijk te horen over de boardradio in zijn laatste ronde dat hij zijn ronde moest afbreken. De race op zondag ging van start op een natte baan. Er was een mogelijke spectaculaire race van Verstappen in aantocht.

Terwijl Perez direct Charles Leclerc van Ferrari verschalkte bij de start, had Verstappen een erg slechte start. De Nederlander viel direct terug naar de elfde plek waar hij met Kevin Magnussen en Lance Stroll vocht om P10. Op dat moment was het nog licht aan het regenen en in de nauwe straten van Singapore midden in het verkeer ging het er hard aan toe. Verstappen hield zijn ellebogen naar buiten en maakte contact met beide coureurs in zijn inhaalpogingen.

Verstappen verloor daardoor nog een positie aan Daniel Ricciardo. In ronde twee lag Verstappen weer voor Ricciardo en Magnussen, maar er lag nog een zware uitdaging voor hem. Verstappen vond vervolgens redelijk makkelijk veel grip op het nog altijd natte asfalt en werkte zich naar voren tot P6 in een tumultueuze race met twee safety cars, maar ook met mooie inhaalmanoeuvres op Sebastian Vettel en Pierre Gasly.

Opmerkelijk Verstappen-moment tijdens aanval op Norris

In ronde 33 net over de helft van de race begon het omslagpunt te komen voor de droge banden. Yuki Tsunoda crashte hard en tijdens de safety car profiteerde Verstappen goed van de pitstops. Verstappen hervatte de race vanaf P5 achter Norris. Voor het eerst op snelheid op zijn nieuwe droogweerbanden (mediums) en op het ietwat nattige asfalt zette Verstappen de aanval op Norris in. De Nederlander verremde zich finaal en had geluk dat er een lange uitloopstrook was in de bocht.

Verstappen moest nieuwe zachte banden halen en viel terug tot P11. Verstappen schoot naar P10 toen de klok afliep en er nog vijftien minuten te gaan waren. Singapore is een lange en tragere baan en de regen en de safety cars zorgden ervoor dat de race over de tijdslimiet zou gaan bij het uitrijden van alle ronden.

Met nog een ruime minuut te gaan kon Verstappen profiteren van het gevecht tussen Hamilton en Vettel. Hamilton verremde zich, waardoor de Nederlander makkelijk opschoof naar P8. In de laatste ronde werd het nog P7 voor Verstappen doordat hij de Aston Martin van Vettel voorbij ging, terwijl teamgenoot Perez met een ruime zeven seconden op Leclerc de race won.