Spectaculaire slotfase in F3: Fornaroli pakt titel in laatste bocht

F1 Nieuws

Samenvatting Formule 3 hoofdrace Monza 2024
1 september om 09:22
Laatste update: 1 september om 10:07

De laatste race van het F3-seizoen vond plaats in Monza. Bij ingang van de wedstrijd waren er vier coureurs die in principe kans maakte op de F3-titel. Uiteindelijk eindigde Fornaroli voor Mini en werd Fornaroli hierdoor kampioen van de Formule 3. Sami Meguetounif won de wedstrijd in Monza met een ruime voorsprong

Voorafgaand aan de hoofdrace in Monza was Leonardo Fornaroli de leider in het kampioenschap. Hij begon de hoofdrace in Monza met 133 punten. Gabriele Mini had 130 punten met het ingaan van de wedstrijd. Ook Luke Browning maakte nog kans op de titel met 128 punten. Technisch gezien maakte ook Arvid Lindblad kans met zijn 113 punten.

De leider in het kampioenschap, Leonardo Fornaroli, begon de F3-hoofdrace vanaf pole position. Hij verloor al vrij snel de leiding aan Alex Dunne. Een voordeel voor Fornaroli in de kampioenschapsstrijd is dat zijn teamgenoot, Sami Meguetounif, zijn rivaal, Gabriele Mini, inhaalde. Dit zorgde voor een buffer voor hem.

Blunder voor Browning

Luke Browning zorgde voor de eerste safety car van de wedstrijd. Veel coureurs moesten door het grid om hem te ontwijken. Dit incident maakte een einde aan zijn kans op de titel. De Brit kreeg vervolgens ook nog een tijdstraf door een safety car infringement.

Fornaroli maakte in de zevende ronde een fout waarbij hij te wijd ging. Hierdoor belandde hij achter zijn titelrival, Mini. Als de race zo zou finishen zou Mini wereldkampioen worden. Niet kort daarna haalde Fornaroli Mini weer in doordat hij een fout maakte. Er bleek nog veel grind op de baan te liggen waardoor veel coureurs weinig grip hadden.

Laurens van Hoepen kende een bizarre inhaalrace. Hij begon vanaf de 29e plek en eindigde uiteindelijk op de negende plek, in de punten. Lindblad eindigde als tiende en maakte dus ook geen kans meer op de titel.

Omslag in het kampioenschap?

Fornaroli en Mini reden samen naar voren en kwamen op de tweede en derde plek. Uiteindelijk verloor Fornaroli veel grip op zijn banden. Hierdoor werd hij in de laatste ronde ingehaald door Mini en Christian Mansell. Dit zou ervoor zorgen dat hij geen F3-kampioen meer zou worden. In de laatste bocht haalde Fornaroli Mansell weer in. Hierdoor werd Mini tweede en Fornaroli derde. Meguetounif won de wedstrijd in Monza met een ruime voorsprong. Dit maakt Leonardo Fornaroli de F3-kampioen van 2024.

Wil je nog meer Formule 1? Volg GPblog dan ook via onze verschillende social media-kanalen!