Hoe werd Kevin Magnussen geschorst? De 12 strafpunten

Waarom is Magnussen geschorst door de FIA? Alle 12 strafpunten op een rij

5 september om 10:24
  • Kada Sarkozi

Na de Grand Prix van Italië werd het officieel: Kevin Magnussen zal tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan een schorsing van één race moeten uitzitten. De reden hiervoor is dat de Haas F1-coureur binnen een periode van twaalf maanden het maximale aantal van 12 strafpunten heeft verzameld op zijn F1-superlicentie. Alle incidenten vonden plaats in het Formule 1-seizoen van 2024. GPblog zet de incidenten op een rij die de Deen de schorsing opleverden.

GP Saoedi-Arabië - Botsing veroorzaakt - 3 punten

In ronde 10 van de race in Jeddah vochten Magnussen en Alex Albon om een positie, respectievelijk op P13 en P14. Bij het ingaan van bocht 22 gooide de Deen de deur dicht bij de Williams en vloog Albon's voorvleugel eraf. Magnussen kreeg een tijdstraf van tien seconden en maar liefst drie strafpunten voor zijn actie.

GP China - Botsing veroorzaakt - 2 punten

Drie Grands Prix later maakte Magnussen een vroegtijdig einde aan de Grand Prix van China voor Yuki Tsunoda. In ronde 27, vechtend voor P13, tikte Magnussen de rechterachterband van de Japanse coureur aan, waardoor hij spinde bij het uitkomen van bocht 6. Tsunoda's liep onder meer een lekke band op en moest zich terugtrekken uit de race. Opnieuw kreeg de Haas-coureur een tijdstraf van tien seconden voor zijn fout.

GP Miami sprintrace - Diverse tijdstraffen - 3 punten

In Miami deed Nico Hulkenberg het goed en wist hij tijdens de sprintkwalificatie binnen de top tien te finishen. Na een incident in ronde 1 kwam Magnussen op P8 terecht, vlak achter Hulkenberg, waarna hij de 'team game' speelde en zich extreem breed maakte. Tegen de tijd dat Lewis Hamilton en Tsunoda de Deen konden inhalen, die meerdere keren van de baan ging om zijn rivalen voor te blijven, konden ze Hulkenberg niet meer inhalen. Hulkenberg eindigde als zevende en verdiende twee punten dankzij de felle verdediging van zijn teamgenoot.

GP Miami - Botsing veroorzaakt - 2 punten

Magnussen crashte in ronde 28 met Logan Sargeant in sector 1, waardoor de Amerikaan zijn thuisrace moest staken. Het incident veroorzaakte een safety car, waardoor Lando Norris een gratis pitstop kon maken en daarmee een groot voordeel kon behalen ten opzichte van Max Verstappen. De Brit won zijn eerste Grand Prix in zijn carrière gedeeltelijk als gevolg van die crash.

GP Italië - Botsing veroorzaakt - 2 punten

De laatste nagel aan de doodskist voor Magnussen kwam in Monza. In ronde 18 probeerde de Deen Pierre Gasly in te halen, maar hij blokkeerde en maakte contact. Zonder schade konden beide coureurs de race vervolgen. Magnussen kreeg een tijdstraf van tien seconden en daarmee ook de laatste twee penaltypunten op zijn FIA-licentie. Magnussen behaalde een punt in de race. Na het incident verdedigde Gasly zijn collega en zei hij dat hij zelf naar de stewards zou gaan als dat Magnussen zou helpen.